zaterdag 24 september 2011

Presentatrice Brecht van Hulten: 'ruimte om te groeien bij Kassa'



Brecht van Hulten straalt van top tot teen. En daar is alle reden voor. Brecht van Hulten heeft een nieuwe baan waarmee ze enorm verguld is. Sinds vorige week presenteert ze Kassa, het populaire consumentenprogramma van de Vara.

Kassa is ruim twee decennia geleden bedacht door Felix Meurders, al die jaren was hij de presentator. Brecht van Hulten grinnikt: "Ik vind het wel grappig: heel lang geleden was ik redacteur bij het radioprogramma Spijkers met koppen. Ik werkte toen voor Felix. En nu ben ik zijn opvolger."

Kassa en Meurders horen bij elkaar zoals de troonrede en de koningin. Het zal een hele klus worden voor Brecht van Hulten om Meurders te doen vergeten. Dat realiseert ze zich maar al te goed. "Dat geeft een extra druk ja. Maar laat ik het zo zeggen, ik heb al zoveel vlieguren gemaakt dat ik voel: het komt goed. Ik kan dit. Neemt niet weg dat ik nerveus zal zijn voor die eerste uitzending, want natuurlijk is het spannend."

Ze gaan je vergelijken met Meurders, daar ontkom je niet aan...
Brecht van Hulten: "Kijkers zijn gehecht aan hem, ik vind hem zelf ook heel goed. Ik moet zorgen dat de kijkcijfers zo goed blijven. Die schommelen tussen de een en de anderhalf miljoen. En dat is best veel!"
Ze lacht: "Het is eigenlijk een soort déjà vu. Ik heb dit al vaker meegemaakt. Ik moest destijds Daphne Bunskoek opvolgen die na vijf jaar heel erg paste bij Goedemorgen Nederland en bij NOS Actueel volgde ik Maartje van Weegen op."

Brecht van Hulten hoopt de druk weg te halen door zich vooral te concentreren op het programma zelf. "Met een goed draaiboek en een goede voorbereiding voel ik me een stuk zekerder. Ik moet mezelf soms wel toespreken. Ik kan zenuwachtig worden door de hoge verwachtingen. Ik heb veel leuke reacties gekregen, maar wel in de trant van: we verwachten veel van je."
Bovendien is ze een perfectionist, bekent ze zelfbewust. "Dat is soms lastig. Ik moet mezelf ruimte geven om te groeien. Dat is moeilijk, ik wil het altijd meteen goed doen. Ik heb natuurlijk wel een soort basis. En ik heb ook het vertrouwen, anders had ik het niet gedaan. Zo veilig kies ik wel."

Waarom past Kassa bij je?
Brecht van Hulten: "Ik vind het prettig dat het een journalistiek programma is. Meer dan ik dacht, hang ik aan het journalistieke werk. Dat hoeft niet per se de waan van de dag te zijn. Kassa is een afgeleide van het nieuws. Er is vaak een relatie met de actualiteit. We onderzoeken iets, het is journalistiek opgebouwd."

Je vindt het ook fijn dat je een vrijere rol hebt, letterlijk. Hoe bedoel je dat?
Brecht van Hulten: "Het is fysiek. Ik loop door de studio, interview hier, test daar. Ik zit niet de hele tijd achter een desk het nieuws te lezen. Het heeft een soort losheid waar ik erg van houd. Maar het allerleukste is dat het live is. De spanning die daar bij hoort: op dát moment moet het gebeuren en moet je scherp zijn. Dat is wat ik het allerliefste doe."
En dan natuurlijk de kwesties die Kassa aan de kaak stelt. "Het is niet moeilijk om je daarmee te vereenzelvigen. Als consument kan ik me daarover ook opwinden."

Met stijgende verontwaardiging vertelt ze over een telecombedrijf dat afhankelijk van het soort contract een ander keuzemenu laat horen. "Als je meer betaalt, krijg je altijd de keuze een medewerker te spreken. Betaal je minder, dan krijg je die keuze niet. Dat kan toch niet! Daar mag je dus in Kassa iets mee doen. Het is heel makkelijk om me te verplaatsen in die rol."

Brecht van Hulten is een paar maanden geleden veertig geworden. Een mijlpaal?
"Het was best heftig. Om zelf aan het idee te wennen riep ik tegen iedereen: 'ik word veertig!' Dat ik er zo'n punt van maakte, had waarschijnlijk ook te maken met de onzekerheid over werk. Ik had mijn baan bij de NOS opgezegd, was verhuisd naar Italië, moest ineens weer terug. Dan moet je er weer tussen zien te komen. Hoe je het ook wendt of keert, toen werd ik me heel bewust van mijn leeftijd. Op televisie moet het altijd jong en nieuw. Zo is het gewoon. Ik heb natuurlijk veel ervaring, maar dat doet er niet altijd toe. Dat maakte me wel onzeker. Daardoor werd het een issue. 39 Klinkt nog zo aardig met die 3 erin. Maar 40 klinkt heel oud. En natuurlijk is het héél treurig dat je daarover moet nadenken. Bij mannen maakt het niet zoveel uit." Dan met een bevrijdende lach: "Ik heb nu gelukkig het tegendeel bewezen, haha."

Met haar gezin was ze naar Italië geëmigreerd vanwege het werk van haar man. Hij werd correspondent van de Volkskrant, een oude droom. Het zag er allemaal zonnig uit, een heerlijk leven in een klein dorpje aan de rand van een bos vlak bij Rome.
Brecht van Hulten: "We zouden voor vijf jaar gaan, maar door de crisis werd als snel duidelijk dat we terug moesten. Heel jammer. We waren net op het punt dat we gewend waren, het sociale leven begon weer, we kregen vrienden, raakten geworteld."

Brecht van Hulten zucht. "We hadden alles opgezegd. Het was een groot risico, maar ook een leuk avontuur. We hebben er geen spijt van. Maar als je terugkomt, allebei zonder baan, word je wel wat bescheidener. Ik heb een tijdje geen werk gehad, miste het heel erg. Ik vind het heerlijk om voor mijn kinderen te zorgen, maar werken is ook belangrijk voor me. Met collega's, in een team."

Dus zei je 'ja' tegen een invalbeurt als presentator van RTL Boulevard, een programma waarover je eerder beweerde dat je dat nóóit zou willen presenteren?
Brecht van Hulten: "Mensen vonden het hypocriet van me. Op internet waren de reacties heftig, heel naar om te lezen." Ze haalt haar schouders op. "Het hele emigratie- en remigratieverhaal heeft wel wat met me gedaan. Mijn situatie toen was heel anders. Wat ik toen beweerde over Boulevard, heb ik gezegd vanuit de luxepositie van een vaste baan. Inmiddels heb ik de andere kant ervaren."

Dat geeft je extra veel zin in je nieuwe klus?
Brecht van Hulten: "Het is zó leuk om een eigen programma te hebben. Je doet het natuurlijk met het team, maar dit wordt mìjn programma. Ik krijg de ruimte om het me eigen te maken. Daar verheug ik me op. Het wordt niet de Brecht-show, helemaal niet, het is geen personalityshow, dat zou ik niet willen. Maar ik wil er wel grip op krijgen."

Ga je iets veranderen bij Kassa?
Brecht van Hulten: "Nee, dat zou ik nooit zo zeggen. Ik ga niet aan het roer staan. We doen het met zijn allen. De eindredacteur werkt er al vele jaren. Het is een geoliede machine. Natuurlijk zal ik mijn stem laten horen en zullen er geleidelijk dingen veranderen. Kassa is nu nog Felix' jas en die heeft een andere snit. We moeten nu een jas gaan maken die mij past. Maar eerst even wennen. Dan kijken we later hoe het meer Brecht wordt."

B I O G R A F I E
Naam: Brecht van Hulten
Geboren: 4 juni 1970 in Hilversum
Woont: met man en kinderen in Utrecht

Carrière Brecht van Hulten: Ze presenteerde van 200 tot 2005 het NOS Jeugdjournaal. Stapte daarna over naar de KRO waarvoor ze Goedemorgen Nederland presenteerde. Van 2006 tot 2008 werkte ze voor het NOS Journaal en NOS Actueel. Ze verhuisde in 2008 met haar gezin naar Italië waar ze anderhalf jaar heeft gewoond. Sinds begin dit jaar is ze de opvolger van Felix Meurders bij het consumentenprogramma Kassa. In 2002 ontving ze de eerste Philip Bloemendalprijs, voor jong talent in de media. Brecht van Hulten spreekt vloeiend Spaans.

vrijdag 23 september 2011

Brecht van Hulten kijkcijferhit met eerste vernieuwde Kassa


De eerste uitzending van Brecht van Hulten van het vernieuwde consumenten programma Kassa was meteen een kijkcijferhit.

De vernieuwde Kassa met Brecht van Hulten opende met dik 1,6 miljoen kijkers.

Brecht van Hulten doet daarmee in kijkcijfers gemeten niet onder voor Felix Meurders.


Brecht van Hulten zelf had al jaren de wens om de consumentenrubriek Kassa te presenteren. Afgelopen  zaterdag was het zo ver. De presentatrice trad in de voetsporen van Felix Meurders, die meer vrije tijd wil.

“Toen ik een keer meeliep met Felix, kon ik alleen maar denken: ikke doen. Live-televisie vind ik heerlijk. Het moet in één keer goed en dat is een verslavend gevoel.

Natuurlijk moet je continu alert zijn, maar het halve uurtje dat het programma duurt, is dat geen probleem“, zegt Brecht van Hulten in TROS Kompas.

Brecht van Hulten was enigszins gespannen. “De eerste uitzending is spannend, maar ik ben helemaal voorbereid. Dat is voor mij heel belangrijk. Pas als ik precies weet hoe het allemaal gaat, kan ik mijn zenuwen laten varen.

Daarbij volg ik natuurlijk Felix Meurders op, niet de minste. De verwachtingen zijn hooggespannen. Dat maakt het natuurlijk wel heftig.”

donderdag 22 september 2011

Brecht van Hulten nieuwe presentatrice consumentenprogramma Kassa en opvolger Felix Meurders


Brecht van Hulten volgt Felix Meurders in januari op als presentator van Kassa. Dat maakte ze zelf zaterdagavond bekend tijdens de live-uitzending van het consumentenprogramma van de VARA.
Felix Meurders, die het tv-programma sinds het begin in 1989 heeft gepresenteerd, neemt op 18 december afscheid tijdens de laatste uitzending van dit jaar. Hij gaat zich dan volledig toeleggen op het maken van radio, aldus de omroep. Op werkdagen presenteert Meurders op Radio 1 DeGids.fm en iedere zaterdagmiddag Spijkers met koppen op Radio 2.

Brecht van Hulten begint per 8 januari in haar nieuwe functie. Eerder presenteerde ze onder meer het NOS Jeugdjournaal en Goedemorgen Nederland. Tot voor kort was zij geregeld te zien als presentatrice van het nieuwsprogramma Editie NL op RTL4.

,,Consumentenzaken blijven onverminderd actueel en ik ben blij me daarvoor te kunnen inzetten'', aldus Brecht Van Hulten. ,,Kassa heeft bovendien alles in zich wat ik leuk vind: het is live, het zit vol journalistieke interviews, maar er mag ook gelachen worden.''

Volgens eindredacteur Renzo Veenstra was het vinden van een opvolger voor Felix Meurders moeilijk en een hele klus, omdat het programma met hem al 21 jaar een succes is.

Felix Meurders stopt met het presenteren van consumentenprogramma Kassa maar heeft een waardige opvolg(st)er gevonden.

Brecht van Hulten neemt vanaf volgend jaar het stokje van Felix over. En ze heeft er zin in: "Consumentenzaken blijven onverminderd actueel en ik ben blij me daarvoor te kunnen inzetten. Kassa heeft bovendien alles in zich wat ik leuk vind: het is live, het zit vol journalistieke interviews, maar er mag ook gelachen worden."

Felix maakte in augustus bekend dat hij na 21 jaar zou stoppen met het presenteren van Kassa. Hij is druk met de radioprogramma's De Gids en Spijkers met Koppen, en als hij op zaterdag ook nog Kassa moet presenteren was hij alleen nog maar op zondag vrij geweest. Dat werd de 64-jarige presentator iets te gortig.

Brecht van Hulten presenteerde eerder onder meer het NOS Jeugdjournaal en Goedemorgen Nederland. Tot voor kort was zij geregeld te zien als presentatrice van het nieuwsprogramma Editie NL op RTL4.